Четвъртък 15, Ноември 2018
Горещи Новини
Начало / Благоевград отбелязва Йордановден и 170 г. от рождението на Христо Ботев

Благоевград отбелязва Йордановден и 170 г. от рождението на Христо Ботев

Продължава записването на участниците по отбелязването на Йордановден на 6 януари в Благоевград. Всички мераклии да извадят кръста от водите на Благоевградска Бистрица могат да подадат заявление за участие в администрацията на православния храм „Въведение Богородично“ до 10:00 часа, на 6 януари включително.

За участие в ритуала могат да се записват, както групи, така и самостоятелно, но има условие, участник под 16 години да е с родител или настойник. Преди церемонията, по хвърлянето на кръста, всички участници ще бъдат инструктирани в църковния храм от администрацията на църквата, свещеници и полиция. 
 
Празникът, наричан още Богоявление, в различните краища на България е познат още като Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата. 

Според поверието, на този ден, всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
 
Ритуалът, по отбелязването на Йордановден,  ще започне в 07:30 в благоевградската църква „Успение Богородично“ с Велик Богоявленски водосвет, на който ще бъде осветен и кръстът.

След това в 10:30 часа, кръстът ще бъде хвърлен в река Благоевградска Бистрица, в района при бюст-паметника на Ильо войвода и „Моста на влюбените“, а за поредна година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии ще подхванат така нареченото „Ледено хоро“.

По традиция, след изваждането на кръста, на  площад  „Македония”  ще  се  отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 Благоевград.
 
От 11:15 часа пред  бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „Народни будители” ще се състои ритуал по полагане на цветя по повод 170 г. от рождението на българския поет и революционер.

Вижте още

Ученици ще споделят добри практики за устойчиво развитие

На 03.06.2017 г. от 10:00 часа в сградата на Дирекция на Природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите ученици ще споделят добри практики за устойчиво раз....

Добави Коментар

CAPTCHA