Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Бившият финансов министър на Германия е новият председател на Бундестага

Бившият финансов министър на Германия е новият председател на Бундестага


Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага - долната камара на парламента на Германия, който се събра днес на първото си заседание след изборите на 24 септември, предаде Ройтерс.

Волфганг Шойбле
Gettyimages

Шойбле, който е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, се съгласи миналия месец да напусне поста финансов министър, давайки възможност на друга партия да вземе тази длъжност като част от преговорите за съставяне на ново коалиционно правителство.
Шойбле е известен с твърдата си позиция в защита на балансирания бюджет и с лидерството си по време на кризата в еврозоната, но е изправен пред нови предизвикателства като председател на Бундестага, в който за първи път от десетилетия влиза крайнодясна партия "Алтернатива за Германия".

Волфганг Шойбле
Gettyimages

В новия си състав Бундестагът се разрасна до 709 депутати, което го прави най-големия демократично избран парламент в света, посочва ДПА. Той включва рекордните шест парламентарни групи, от които най-голямата е на консервативния блок на Меркел, в който влизат ХДС и Християнсоциалният съюз.

Вижте още

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня, но въпреки това голяма част от нас я пропускат поради една или друга причина. Някои ням....

Добави Коментар

CAPTCHA