Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Банско става столица на балетен фестивал

Банско става столица на балетен фестивал

За четвърта поредна година под патронажа на кмета Георги Икономов жителите и гостите на Банско ще могат да съчетаят емоциите от зимните спортове с изяществото на класическия танц.

От 4 до 6 януари всяка вечер от 18.00 часа на сцената на читалище „Никола Й. Вапцаров”, балетната трупа на Варненска опера, заедно с гостуващи солисти от Кремълския балет в Москва, ще представят ярки образци на танцовото изкуство. Три от най-популярните балетни постановки ще бъдат представени на публиката в зимния курорт.

„Лешникотрошачката“ от Пьотр И. Чайковски е балет-приказка в две действия по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”. Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения, среща крал и кралица, мишки и цяла армия от оловни войници. Куклите ѝ показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.

„Зле опазеното момиче“ от Лудвиг Хертел е едно от първите класически балетни произведения. То ще бъде представено в нова хореографска редакция от солиста на Большой Театър Сергей Антонов. Премиерата на творбата е в далечната 1789 г. в Бордо, Франция и от тогава е сред най-предпочитаните заглавия. Сюжетът разказва за любовта между Лиза и Колен, която е заплашена от подлите намерения на майката на девойката – Марцелина, която иска да я омъжи по сметка. Бавно и неусетно чувствата между двамата младежи се засилват и преборват нечестния план на майката, която се оказва принудена да даде благословията си. В своята версия Сергей Антонов добавя нови персонажи: циганката, която гадае на влюбените Лиза и Колен, предсказвайки им бъдещата сватба и Марцелина, майката на Лиза. Балетът е развит на основата на класическия танц, но съдържа много комически и игрови ситуации, което го прави привлекателен за широката публика от най-различни възрасти.

„Лебедово езеро“ с гениалната музика на П. И. Чайковски е най-значимото балетно произведение в света, символ на класическия балет. В основата на сюжета е старинна немска легенда за красивата принцеса Одета, превърната в лебед от злия магьосник Робарт. Варненската постановка запазва класическата редакция на балета, с нейното лирическо очарование, одухотвореност, в която музиката и танца са в хармония.

Билетите могат да се закупят на касата на читалище „Н. Вапцаров” – Банско и в Посетителски Информационен Център, да се резервират на телефон +359 878 662 364; +359 888 745 689 или онлайн в мрежата www.eventim.bg.

Вижте още

Археологически обекти в община Струмяни със статут на културна ценност

Археологическите обекти в община Струмяни получиха статут на археологическа недвижима културна ценност с категории "национално значение" и "местно значение". В ....

Добави Коментар

CAPTCHA