Събота 21, Юли 2018
Горещи Новини
Начало / Арестуваха 20 хакери в Русия, обвинени за заразяването над милион смартфони

Арестуваха 20 хакери в Русия, обвинени за заразяването над милион смартфони

В Руската милиция задържаха група от 20 хакери, които са заподозени за кражба на пари от банковите сметки с помощта на троянска програма. По данни на ведомството, престъпниците са заразили с вирус над милион смартфони, съобщи РИА Новости.

По думите на официалния представител на Вътрешното ведомство Ирина Волк, спецоперацията е проведена от сътрудници на управление "К" на Вътрешното министерство на Русия заедно с оперативния отдел на същото управление в Ивановска област. Активната помощ на полицаите са оказали от компанията "Group IB".

Според следствието, в състава на престъпната група влизат 20 души, които живеят в различни региони на страната. Организатор на незаконния бизнес, според полицаите, е 30-годишен жител на Иваново.

В полицията са заявили, че вирусът позволява да се получава несанкциониран достъп до смартфона на работещите под управлението на една от мобилните операционни системи. С помощта на скрити есемес-команди престъпниците са могли да превеждат пари на по-рано подготвена сметка.

"За времето на незаконната дейност злотворците са заразили с троянски програми над милиони смартфони. Щетите от тяхната дейност се изчисляват на над 50 млн. рубли", заяви Волк.

Наказателното дело е образувано за мошеничество в сферата на компютърната информация. Съдът е арестувал четвъртият заподозрян, останалите са освободени под гаранция.

Вижте още

Арестуваха бивш служител на ЦРУ заради свръхсекретна информация

Бивш служител на ЦРУ е бил арестуван през нощта срещу вторник на нюйоркското летище "Дж. Ф. Кенеди" по подозрение, че незаконно е придобил строго с....

Добави Коментар

CAPTCHA