Неделя 17, Декември 2017
Горещи Новини
Начало / Арестуваха 20 хакери в Русия, обвинени за заразяването над милион смартфони

Арестуваха 20 хакери в Русия, обвинени за заразяването над милион смартфони

В Руската милиция задържаха група от 20 хакери, които са заподозени за кражба на пари от банковите сметки с помощта на троянска програма. По данни на ведомството, престъпниците са заразили с вирус над милион смартфони, съобщи РИА Новости.

По думите на официалния представител на Вътрешното ведомство Ирина Волк, спецоперацията е проведена от сътрудници на управление "К" на Вътрешното министерство на Русия заедно с оперативния отдел на същото управление в Ивановска област. Активната помощ на полицаите са оказали от компанията "Group IB".

Според следствието, в състава на престъпната група влизат 20 души, които живеят в различни региони на страната. Организатор на незаконния бизнес, според полицаите, е 30-годишен жител на Иваново.

В полицията са заявили, че вирусът позволява да се получава несанкциониран достъп до смартфона на работещите под управлението на една от мобилните операционни системи. С помощта на скрити есемес-команди престъпниците са могли да превеждат пари на по-рано подготвена сметка.

"За времето на незаконната дейност злотворците са заразили с троянски програми над милиони смартфони. Щетите от тяхната дейност се изчисляват на над 50 млн. рубли", заяви Волк.

Наказателното дело е образувано за мошеничество в сферата на компютърната информация. Съдът е арестувал четвъртият заподозрян, останалите са освободени под гаранция.

Вижте още

Председателят на ОбС Сандански Георги Синански хвърли оставка

Председателят на ОбС Сандански Георги Синански подаде оставка като ръководител на поста.Това се случи вчера, информираха сигурни източници на Pirinsko.com.Причините ....

Добави Коментар

CAPTCHA