Понеделник 19, Август 2019
Горещи Новини
Начало / Андрей Новаков, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Няма да предам интересите на българските превозвачи до последния си ден като евродепутат

Андрей Новаков, евродепутат ГЕРБ/ЕНП: Няма да предам интересите на българските превозвачи до последния си ден като евродепутат


1.Г-н Новаков, има ли опция за промяна в нагласите на ниво Европа по отношение на дискусионния пакет „Мобилност“ към момента, промени ли се реториката?

По отношение на моята лична позиция аз оставам непреклонен, че този пакет е вреден за България. Той или трябва да се измени във вид да удовлетворява всички интереси в Европа, включително българските, или трябва да бъде отхвърлен. Съвсем скоро ще разберем дали ще бъде направен нов опит той да бъде внесен, но сме предприели всички мерки, без значение от резултата на този опит, да можем да го парираме. Не се е променила реториката за съжаление по отношение на пакет „Мобилност“, не срещнахме диалогичност и разбиране от своите колеги . Компромис не беше направен по нито едно от исканията, които България беше поставила, които ние внесохме в ЕП. Трябва да кажа за съжаление. Така, че това прави пакет „Мобилност“ най-лошото законодателно предложение, което сме виждали в този мандат.

2.Аргументирано защитавахте интересите на българските и не само превозвачи. Подкрепихте протеста им в сърцето на Европа. Смятате ли, че имаше очакваният отзвук всичко направено?

Аз бях един от първите, които казаха, че тук има проблем. Така, че още оттогава имахме очаквания, че това ще бъде много тежко и проблемно досие, но едва ли си давахме сметка, че ще се превърне в разделителна линия между държавите от ЕС – да ги раздели на център и периферия, на източни и западни. Може би не сме допускали, че това може да се случи. Надявам се, че тези които стоят зад пакета си дават сметка каква огромна поразия нанася този пакет на ЕС, тъй като вече не говорим само за транспорт. Тук говорим за един от основните темели на ЕС , а именно единния пазар, към който се посяга. Що за единен пазар е този, който кара най-големите конкуренти да напускат пазара на всеки четири седмици, включително българите? Тук ще отворя скоба и ще кажа: българските превозвачи са по-добри в огромната си част от всички останали превозвачи в ЕС и затова предизвикват такава реакция у своите колеги. Но, всички превозвачи от западна Европа трябва да се съобразят с това. Нашите превозвачи са инвестирали в по-добри камиони, нашите момчета и момичета работят здраво и благодарение на ефективните методи, които са предприели, могат да возят на по-ниски цени. Така, че аз няма да допусна подобно законодателство да отхвър тези честни хора от пазара. Те хранят семейства с усърдие и тежък труд.

3.Г-н Новаков, настоявате следващият състав на Европейския парламент да дебатира и да вземе решението по пакет „Мобилност“, което касае хиляди превозвачи, особено от източната част на европейското семейство. Толеранс от време ли имате предвид за по-сигурно лоби или разчитате, че ще бъде преосмислена позицията от новите евродепутати?

Причината, поради която искам следващият Европарламент да разгледа пакет „Мобилност“ не е само защото ще спечелим време. Истината, е че нов мандат означава нови мнозинства, нови евродепутати, които могат да имат и различно мнение от това на сегашните. Това означава, че със сигурност, част от докладчиците които внасят пакет „Мобилност“ няма да бъдат тук отново. Това води до нови шансове за предоговаряне на текстовете, постигане на по-добър компромис. Забележете още нещо, нов мандат на Европейския парламент означава и нов мандат на Европейската комисия, която е внесла този пакет мобилност, с вероятно нови приоритети, нови комисари и се надяваме да срещнем разбиране и от страна на Комисията тогава. Така, че един нов мандат означава нови възможности. Такива каквито към момента няма и затова сме поставени в позиция да не допускаме приемането на пакет „Мобилност“, защото се видя, че търсене на компромис не може да се постигне въобще. Колегите, които подкрепят пакета отказват да приемат неговите недостатъци и се опитват да го налагат със сила и процедурни хватки.

4.Нарекохте „икономически чернобил“ пакет „Мобилност“. Обнадеждаващо ли е с днешен прочит обстоятелството, че 2/3 от пакета бяха отхвърлени и какво практически означава това?

Обнадеждаващо е ,защото това беше третият пореден път, в който пакет „Мобилност“ беше отхвърлен. Случи се два пъти в пленарна зала и един път в комисия. Аз считам, че няма по-ясен и категоричен сигнал, че нещо не е наред с този пакет. Дори да питате човек, който няма нищо общо с транспорт и не разбира нищо от законови процедури, когато му кажеш, че едно и също нещо, три пъти се е препънало в един и същи камък, очевидно има някакъв проблем и нещо трябва да се промени. Това не разбраха нашите колеги. Защото в предложенията, които трябваше да гласуваме и трите пъти ,не бе направен компромис. Те не се отказаха от абсурдното предложение, камионът да се връща празен на всеки четири седмици, също и от абсурдното изискване свободен човек, какъвто е шофьорът да не може да избира къде да пътува. Вместо това те искаха шофьорът да се прибира вкъщи по адреса  в личната карта на всеки четири седмици. Най-нормалното нещо е свободен човек в свободното си време сам да избира къде да ходи и какво да прави. Те не се отказаха и от абсурдното изискване да въведем само след една година умен тахограф, който още не е изобретен, който не съществува. Ние да ги задължим да го купуват вече. Това бяха въпроси, на които те не можаха да отговорят, респективно няма как да получат нашата подкрепа.

5.Г-н Новаков, огромно е доверието на превозвачите към Вас. Какво бихте им казали сега?

Аз се гордея, че много български превозвачи и шофьори избраха да ме наричат „колега“. Чух го на няколко места в България, включително в Петрич и Сандански, а това ме прави горд. До последния ден от този мандат, аз ще остана на тяхна страна и ще направя всичко по силите си да не предам техния интерес. Аз знам колко труден е техният живот и колко се борят за всяка една стотинка, ще направя всичко по силите си да защитя правата им. Аз истински вярвам, че те са герои. Казах им го от трибуната на протеста в Брюксел, в който протест участваха превозвачи и от Петрич и Сандански, бих им го повторил и днес. Това са причините завинаги да са ме спечелили на тяхна страна. Има и нещо друго – българските превозвачи вече имат офис в Европейския парламент и това е моят офис. Това ще остане така, докато съм там.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков ще говори и даде  повече разяснения по темата за пакет „Мобилност“ на лична среща с превозвачи от региона, която предстои да се проведе. 

Вижте още

Кога ще почиваме през месец май и как да удължим Гергьовденската ваканция?

Mай месец идва с много почивни дни. Още първият ден от месеца е неработен, тъй като е световен Ден на труда. Денят се пада вторник. Предстои Гергьовден, койт....

Добави Коментар

CAPTCHA